Van totaal uit onze comfortzone
naar een enorme drive


Blog door Eva van der Vegt, oprichter en directeur Bureau Vermaeck

 
 
Precies een jaar geleden zaten we nu voor de World Police & Fire Games (WPFG) in China. Om nog een laatste keer de kunst af te kijken qua organisatie, maar ook om de eerstvolgende editie in Rotterdam te promoten bij de internationale deelnemers. We hebben de vlag officieel in ontvangst genomen, in 2021 was het de beurt aan ons. Toen nog volledig in het ongewis over wat er het komende jaar zou gebeuren.
 
 
 
Precies een jaar geleden zaten we nu voor de World Police & Fire Games (WPFG) in China. Om nog een laatste keer de kunst af te kijken qua organisatie, maar ook om de eerstvolgende editie in Rotterdam te promoten bij de internationale deelnemers. We hebben de vlag officieel in ontvangst genomen, in 2021 was het de beurt aan ons. Toen nog volledig in het ongewis over wat er het komende jaar zou gebeuren.
 
Na de spelen in China startte meteen weer de wervelwind die hoort bij het evenementenbestaan. Direct na thuiskomst organiseerden we samen met de gemeente Rotterdam een huldiging van alle Nederlandse sporters door burgemeester Aboutaleb op het stadhuis in Rotterdam. Daarna vlogen we door naar de voorbereidingen van IJsvrij Festival later dat jaar, werkten we vol passie aan de eerste editie van Popfestival ODE en tegelijkertijd kregen onze plannen voor de WPFG 2021 steeds meer vorm. We waren heel erg druk met dat waar we heel erg veel energie van krijgen: het organiseren van mooie evenementen.


Verslagenheid via Facetime

Op 12 maart, 10 dagen voor Popfestival ODE en aan de vooravond van een zomer vol met leuke projecten, vertelde Rutte tijdens de persconferentie dat er geen evenementen meer mochten plaatsvinden. Een enorme schok. We moesten de stekker uit Popfestival ODE trekken. Kid Dynamite Jazz Festival kon niet meer op de oorspronkelijke manier doorgaan. En niet veel later werden de voorbereidingen voor ons grootste project ooit, de World Police & Fire Games 2021, ook on hold gezet. Van de een op de andere dag was onze toekomst onzeker. Lege stoelen op kantoor in een periode die normaal gezien de piek van het jaar moet zijn. In plaats van dat we druk waren met draaiboeken en kaartverkoop zaten we er nu verslagen bij tijdens Facetime-vergaderingen. Totaal uit onze comfortzone: wat moesten we nu doen?


Een leerproces

We hebben niet lang bij de pakken neergezeten. In een week tijd hebben we het plan voor Kid Dynamite omgebouwd naar een digitale editie. Dat smaakte naar meer. Wat een energie en drive ontstond er weer in het team! We voerden gesprekken met partners en venues in de stad om te onderzoeken wat de mogelijkheden waren voor het organiseren van evenementen binnen de geldende maatregelen. Maar iedere keer als een project concreet werd, volgde er weer een persconferentie waarna bleek dat de ideeën die we bedacht hadden, niet te matchen waren aan de aangepaste maatregelen. Daarnaast blijkt het ontzettend lastig, of misschien zelfs onmogelijk, om evenementen binnen de gestelde maatregelen financieel rendabel te krijgen. Dit was een leerproces dat we moesten doormaken.


Kracht en creativiteit blijft groeien

Inmiddels hebben we als team onze weg gevonden in de omgang met de onzekerheden en wisselende maatregelen. De kracht en creativiteit blijven met de dag groeien. Zo zien we kansen in het extra jaar dat we nu hebben voor de World Police & Fire Games. Hoe mooi is het dat we straks juist na een periode van crisis, de hulpverleners in het zonnetje kunnen zetten? Ondertussen maken we plannen voor Kid Dynamite in 2021. Offline of online, we komen er wel. En IJsvrij? We verkennen op dit moment de mogelijkheden om binnen alle coronamaatregelen toch een ijsbaan in Rotterdam mogelijk te maken.


Er is ruimte

Dat klinkt alsof we druk zijn, toch? Maar er is ook ruimte. Ruimte om stil te staan bij wie we zijn en wat we willen, ruimte om onze website een flinke opfrisbeurt te geven. Maar vooral ook: ruimte om nieuwe opdrachten aan te gaan. We staan te popelen om ons werk te doen, of dat nu is voor een festival, sportevenement, congres, tentoonstelling of bedrijfsfeest. Volop creativiteit om dit binnen de maatregelen van dat moment te realiseren. We zijn beschikbaar, dus bel of mail ons als je ideeën of plannen hebt waar we bij kunnen helpen. Dan plannen we een brainstorm onder het genot van een kop koffie of een wijntje. We hebben er weer zin in!

Hartelijke groeten,
Eva van der Vegt

Ga naar de website van Bureau Vermaeck